K cvičeniu patrí správna strava

Zdravie podporujeme nielen pravidelným športom. Vedeli ste, že pri zvýšených nárokoch na pohyb máte aj zvýšené nároky na pestrú stravu? Pravidelným športovaním určite prispievate k zlepšeniu svojho zdravia, pozitívnej nálade a budovaniu priateľských vzťahov vo svojom okolí. Počas cvičenia sa v tele vylučujú látky, zodpovedné za nabudenie a pozitívne naladenie človeka. Je potom možné, že po poriadnom tréningu ste síce unavený ale máte výbornú náladu a negatívne myšlienky vás zďaleka obchádzajú. Ako športovec – osoba, ktorá pravidelne cvičí si ale musíte splniť dve podmienky, ak si túto pozitívnu náladu chcete udržať a vidieť pokroky na svojom tele v podobe pevných svalov a výbornej kondície. Viete aké to sú? Pozrieme sa na to bližšie.

silový tréning

Pitný režim

Ak ste práve prevrátili očami, je isté, že svoje telo pravidelne trápite dehydratáciou. Je to škoda. Nedostatočným pitím si telo snaží spraviť zásoby vody inde. Jej ukladaním. V praxi to znamená – málo pijete, môžete trpieť opuchmi. Telo je tvorené okolo 70% vody. Teda je na mieste ho riadne hydratovať. V opačnom prípade nastupuje únava, nervozita, negativizmus, malátnosť, spomalené reflexy, slabé sústredenie a.t.ď.. Ak do toho ešte športujete oberáte svoje telo nielen o hydratáciu ale aj o dôležité minerály. Tie odchádzajú spolu s potom a dychom z nášho tela pri námahe. Je preto potrebné ich riadne doplniť. V opačnom prípade bude telo nútené si ich zaobstarať zo svojich zásob. Napríklad z kostí. 

vyvážená strava plus niečo navyše

Pestrá strava

Nemyslíme ale všetky farby zeleniny. Iste zelenina a ovocie sú pri vyváženej strave potrebné. Ak ste ale aktívnym športovcom, dokonca ak vykonávate silové cvičenie potrebujete niečo navyše. Ak ste do cvičenia zaradili silové cviky a ste vegetarián, môže prísť problém. Cvičenci totiž pre regeneráciu svalov potrebujú bielkoviny. Tie sú stavebnými jednotkami svalovej hmoty. Pozor na to! Ak len mávnete rukou, myslite na to, že aj srdce je sval a potrebuje správnu výživu. Dopĺňaním množstva bielkovín pomôžete svojim svalom rásť a regenerovať sa po namáhavom tréningu.