Hlavnou témou – pigmentové škvrny

Čo sú pigmentové škvrny? Prečo ich máme na tvári a ako sa ich konečne raz a navždy zbaviť? Je možné udržať si jednotný tón pokožky po celý rok? Pehy, škvrny či hyperpigmentácia. Názvov a prezývok nájdeme hneď niekoľko. Aké príčiny ovplyvňujú ich vznik si predstavíme tu: Najznámejším a najpoužívanejším strašiakom je slnko. A rodičia mali pravdu. Práve vystavenie nechránenej pokožky slnečným lúčom štartujú nadmernú produkciu melanínu. Je to vlastne obranná reakcia nášho tela pred poškodením silným UV svetlom, svietiacim zo slnka. Práve on – melanín je zodpovedný za povestný letný bronz. Nie je to ale žiadaná reakcia na pobyt na slnku.

Slnko je najsilnejšie medzi 10 - 14 hodinou

Ak totiž svoj denný limit prekročíme, môžu sa na našej koži okrem krásnej snedej farby formovať aj hnedé slnečné škvrny. Tie teda už také vzhľadné nie sú. Navyše je potreba svoju pokožku dávať pravidelne kontrolovať dermatológom aspoň raz ročne z preventívnych dôvodov. Najúčinnejšou bariérou medzi agresívnym letným slnečným lúčom a ochrannou vrstvou nášho tela, teda kožou je prevencia. Používajte opaľovacie krémy s faktorom nie nižším ako 30 SPF. Najsilnejšia produkcia žiarenia prichádza medzi 10 -14 hodinou. Vtedy je slnko na vrchole síl a nechránený pobyt na jeho lúčoch je rizikom. Čo ste si možno nemysleli, alebo Vás to proste nenapadlo, je fakt, že drobné poranenia kože stoja za jej drobnými defektami a zmenami farby v dôsledku poškodenia niektorej vrstvy tkaniva.

Kvalitný prísun vitamínov a minerálov pomôže v obrane proti hyperpigmentácii

Hovoríme o poškodeniach kože ako je uhryznutie hmyzom, ktoré si neustále škriabeme, čím narušujeme integritu pokožky a dávame voľný prechod mikroskopickým nečistotám, baktériám a vírusom. Do tejto kategórie spadajú aj zápaly sprevádzané akné či iné drobnejšie alebo väčšie zapálené vriedky na pokožke. Ich častým objavovaním je príčinou oslabenie pečene. Pečeň nestíha čistiť telo od jedovatých látok a toxínov. Ak za zmenou farby pokožky stojí zápal, lekár označí stav ako pozápalová hyperpigmentácia- v ľudskom jazyku – máte tam fľak po zapálenom mieste zvaný jazva. Podľa toho ako hlboko zápal prenikol bude aj jazva sfarbená a môže dokonca niesť vyvýšenia pokožky alebo naopak prepadnuté miesta.